700 km i Canadas kolde vildmark

Henrik fra Blue Water gennemførte verdens mest ekstreme ultraløb

Montane Yukon Arctic Ultra er verdens mest ekstreme ultraløb. 700 kilometer i Canadas vildmark med sne, is, temperaturer helt ned til 40 minusgrader og kun 13 dage til at gennemføre løbet. Først gang Henrik Benzon fra Blue Water Port Services i Esbjerg hørte om det, tænkte han, det var vanvittigt. Men han gennemførte løbet på 10 dage og kom på fjerdepladsen ud af 22 startdeltagere.

I mange måneder fulgte Henrik et strengt træningsprogram med sessioner midt om natten for at vænne sig til mørket og de kolde temperaturer i Canada. Henrik foretog en hel del research for at finde den rette træningsmetode og for at forberede sig.

”Ligesom på jobbet skal man være åben for at finde den rette løsning – selv efter du tror, du har funden den. Det hyppigste spørgsmål var på startlinjen var ’er du klar?’. Jeg kunne ikke være mere klar på det tidspunkt. Jeg havde gjort alle forberedelserne for at være der, og som jeg stod der, vidste jeg, at jeg kunne klare det”. Men Henrik indrømmer: ”Naturligvis var en lille nagende tvivl i mit baghoved. Det er et vanvittigt løb under endnu mere vanvittige omstændigheder”.

Udfordringer var der nok af

Undervejs på det 700 kilometer lange løb passerer deltagerne flere kontrolposter. I alt har ruten ni kontrolposter med mellem 40 kilometer og 110 kilometers afstand. Her fik Henrik muligheden for at hvile og varme kroppen – men ikke for længe, for uret tikkede. På de fleste kontrolposter blev Henrik kun en halv time, hvorefter han fortsatte i fuld fart: ”Man får ikke meget søvn på ruten, men sådan er præmissen”, forklarer han.

For Henrik var de hårdeste dage, når der var nyfalden sne, som gjorde ruten stort set umulig at se. ”Op og ned ad bjergene i frisk sne tog mig hele 18 timer at nedlægge 50 kilometer. Også det at være alene i mørket i mange dage var svært, men også meget specielt”, siger han.

Efter 10 dages vandring i sneen og synet af nordlys stort set hver aften, kom Henrik i mål. Det føltes urealistisk: ”På afstand så jeg lysene ved målstregen, og jeg vidste, at jeg ville klare den. Det er en livsforandrende oplevelse”, afslutter Henrik.